Världscancerdagen

Allmänt / Permalink / 18
Idag är det världscancerdagen och på cancerfonden kan du in och säga NEJ till cancer. Ge en gåva, sprid kunskap eller ta ställning! 
 
Det finns mycket man kan göra själv för att minska risken för cancer.
Hittade World Cancer Research Fund (WCRF) som är en organisation som arbetar med frågeställningar hur matvanor påverkar cancerrisken. De bedömer vetenskapliga studier och ger råd om hur man kan minska risken för cancer. Här kommer en lista på WCRF:s expertgrupps råd för att förebygga cancer. 
 
1. Undvik att bli överviktig, behåll normal kroppsvikt hela livet.
2. Motionera regelbundet. Minst en halvtimmes fysisk aktivitet per dag, helst en timme.
3. Begränsa konsumtionen av energitäta livsmedel, det vill säga livsmedel som innerhåller mycket socker och fett och lite fibrer. Undvik sötade drycker. 
4. Ät huvudsakligen mat från växtriket. Ät minst 5 portioner frukt och gönsaker varje dag och rikligt med baljväxter och fullkornsprodukter. Dessa livsmedel är rika på fibrer, vitaminer och mineraler. 
5.Begränsa intaget av rött kött (nöt, gris, lamm och get) till 500gram (tillagad vikt) per vecka och undvik charkuteriprodukter. 
6. Om du dricker alkohol, drick högst en mängd som motsvarar 2 små glas vin per dag om du är man och ett litet glas per dag om du är kvinna.
7. Begränsa konsumtionen av salt och salt mat till en mängd som motsvarar högst 6gram salt per dag.
8. Ät inte kosttillskott för att förebygga cancer. Studier visar på motstridiga resultat och i vissa studier har cancer risken ökat när man ätit kosttillskott. 
9. Ge enbart bröstmjölk under barnets 6 första levnadsmånader. Detta skyddar mamman mot bröstcancer och förebygger övervikt och fetma hos barnet.
10. Personer som har haft och överlevt cancer bör också följa råden eftersom mycket tyder på att de skyddar mot canceråterfall.

Sen något som inte stod med som är så viktigt för att minska risken för cancer är att INTE RÖKA!! Rökning är den enskilt största orsaken till cancer. Det är aldrig försent att sluta, cancerrisken minskar allt eftersom tiden går efter rökstoppet. Så snälla sluta röka idag!!!
 
På stortorget i Malmö idag den 4 februari mellan 16.00-19.00 är det ljusmanifestation, gå med och visa ditt engagemang för cancerberördas frågor om tillgång till bättre cancervård.

Var rädda om er där ute! Säg NEJ till cancer! 

Till top